Szélfútta partok - Cornwall
2011. július 17. írta: *Mónika*

Szélfútta partok - Cornwall

Istenem, milyen szép ez a vidék! – írtaVirginia Woolf (angol írónő 1882-1941) egykor Vita Sackville-Westnek (költő, író 1892 – 1962) és hozzáfűzte, elképzelni sem tudja, hogyan tudnak emberek máshol is élni, mint az angliai Cornwallban. A vidék varázsa legendás, a 19. század vége felé számos művészt ejtett rabul, például az írónő Daphne de Mauriert (1907-1989) vagy a híres festőt William Turnert (1775-1851), akik műveikben állítottak emlékművet Anglia legdélibb és egyben legnyugatibb megyéjének. Az ország határain kívül Cornwall az egyik legolvasottabb angol írónő Rosamunde Pilcher (1924 -) megfilmesített regényei által vált híressé, aki itt született és a grófság szépségét ekképpen írta le: „a festői halászfalvak és homokstrandok a nyári hónapokban szinte már mediterrán hangulatot árasztanak, virágpompával díszített házacskák sorakoznak a szűk macskaköves utcák mentén, sötét fából ácsolt csónakok ringatóznak az öböl vizén.”

A grófság, amelyet három oldalról mos a tenger, 550 km álomszép partszakaszt mondhat a magáénak.. Hétvégenként Anglia minden részéből özönlenek ide a pihenni vágyók, hogy már a szombati reggelijüket a lélegzetelállító kilátás élvezete és a sirályok néha fülsiketítő rikoltozása közepette költsék el.

A Golf áramlatnak köszönhetően a klíma enyhe, néhol még egzotikus növényeket is látni. Az északi partszakasz legendákkal övezett vidék. Egykoron állítólag a 13. századi Tintagel várában született a legendás Arthur király. Az egész északi partszakasz igen vadregényes. Hosszú homokos strandok váltakoznak akár 30 méterig is felnyúló sziklákkal.

Az északi part utolsó nevezetessége a Land’s End, Anglia legnyugatibb pontja. Itt valóban a világ végén érezhetjük magunkat. Letekintve a sziklaszirtek között csapkodnak az Atlanti-óceán hullámai, a horizont a végtelenségig vezeti a szemünket.

Ha már ott vagyunk, ne hagyjuk ki a 750 férőhelyes, sziklába vájt Minack Színház előadását. Az ókori drámák színhelyére emlékeztető szabadtéri kőszínház és az elénk táruló szívbemarkoló látvány a cornwalli kirándulások kedvelt célpontjává tették.

Bár gyakori a reggeli köd és az erős szél, Cornwall mégis elvarázsol minket, ahol könnyű átélnünk, amit a legendák mesélnek, hogy Arthur király és az ő országa halhatatlan.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://erdelyimonika.blog.hu/api/trackback/id/tr123075674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása