Ébresztő! - az angol reggeli
2011. július 17. írta: *Mónika*

Ébresztő! - az angol reggeli

A híres brit drámaíró, orvos és titkosügynök Somerset Maugham, aki életének jelentős részében Franciaországban élt, jegyezte meg egyszer: „Ha igazán meg akarjuk ismerni az angolok étkezési kultúráját, akkor a legjobb, ha naponta háromszor reggelizünk.”

A szigetre látogatók, akik egyébként nem nagy reggeli evők, meglepetéssel tapasztalhatják, mennyire jól eshet egy zsúfolt nap előtt egy kiadósat reggelizni, így készítve fel szervezetüket a sokszor egész napos városnézésre. Nem is beszélve arról, hogy ilyenkor nem mindig tudunk megfelelően ebédelni.

Régebben az angol reggelit úgy tálalták, mint valami több fogásból álló ebédet. Először egy pohár gyümölcslé vagy egy fél grapefruit, amit kanállal fogyasztottak el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sokan ettek gyümölcskompótot is reggelire vagy kombinálták az utána következő zabkásával (porridge). A tápláló, csak vízzel és sóval készített étel olyan finom, hogy sokan minden reggel ezt fogyasztották. Kis szünet után jöhet a főfogás: tükörtojás, öntött vas serpenyőben kisütött szalonna szeletekkel és apró sült kolbászkákkal. A köret általában grillezett paradicsom és párolt gomba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aki ezek után még mindig éhes, kiegészítheti reggelijét sült babbal is, ami szintén hagyományos angol reggeli étel. „Desszertként” fogyaszthatunk narancslekvárral megkent pirítóst, majd az étkezés megkoronázásaként forró kávét.

Ebben a bőséges kínálatban mindenki megtalálhatja a kedvére valót és természetesen nem kell a menüsort végig enni. Bizonyos változtatásokat azonban bátran lehet eszközölni: szalonna helyett fogyaszthatunk füstölt lazacot vagy heringet, vagy éppen zsályás sajtot, ha vegetáriánusok vagyunk.

 

Egy ilyen kiadós reggeli után ebédre vagy uzsonnára megelégszünk néhány szendviccsel és teljes figyelmünket az angol táj kivételes szépségének szentelhetjük.

Zabkása (porridge)

Hozzávalók 4 személyre:

Fél liter víz

Csipet só

100 g zabpehely

250 ml tej

250 ml tejszín

A zabkását úgy 5 percig főzzük sós vízben. Tányérokra tesszük és ízlés szerint meglocsoljuk a tejjel és tejszínnel. Ha rögtön tejben főzzük, olyan íze lesz, mint a tejberizsnek, csak jóval egészségesebb. Megszórhatjuk fahéjjal és cukorral, kiegészíthetjük gyümölcsökkel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://erdelyimonika.blog.hu/api/trackback/id/tr783075676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása