Nincs az évnek olyan szaka, órája-perce, amikor egy jól elkészített csoki fondü ne esne jól. Ám az igazi az, amikor estefelé, a tálat melegítő mécses lángja meghitt hangulatot áraszt, akkor kezdjük a mártogatást...Legalább egyszer egy évben engedjünk a kísértésnek és élvezzük a fazék forró tartalmát a barátnőkkel, vidám csevegés közepette.
Miért is ne engednénk ennek az abszolút nőies élvezetnek? Egész évben kínosan ügyelünk a vonalainkra, állhatatosan ellenállunk minden tábla csokinak, de most jöhet a kivétel, ami erősíti a szabályt! Ki is tudna nemet mondani a fondü edény láttán, amelyből a legédesebb illatok gomolyognak, amint az étcsokoládé a tejszínnel és a narancshéjjal csábítóan bűnös elegyet alkot. A csokoládé fondü jól harmonizál például a déligyümölcsökkel: narancs, füge vagy physalis, amik télen amúgy is gyakran a tányérunkra kerülnek. Csokival bevonva finom, könnyű gyümölcsös praliné lesz belőlük. Ha csak egyszer mártjuk a csokiba, még az alakunk miatt sem kell aggódnunk, ha azonban ismételten, akár több alkalommal is megfürdetjük a gyümölcsöt a csokoládéban, már az élvezet veszi át a főszerepet. Hiszen mi számít ilyenkor a leginkább: az együttlét, csevegés apró semmiségekről vagy épp az élet nagy dolgairól. A köztünk lévő gőzölgő csokis fazék ugyanis gyorsan oldja a nyelvet és felettébb kommunikatív atmoszférát teremt.
Egy születésnapi zsúrt is feldobhatunk egy csoki fondüvel, ahol a gyerekek játszva készítik el maguknak a csokis édességet, ráadásul még egy szórakoztató programot is kitaláltunk az apróságoknak.
Válasszuk a fondüt akkor is, ha nincs időnk a desszerttel bajlódni, ha kellemes beszélgetős-játszós estére vágyunk, ugyanis a fondüzés összekovácsolja az embereket, megerednek a nyelvek és a jó hangulat garantált. Vagy akkor, ha olyan embereket hívunk, akik még nem ismerik egymást, hiszen a közös sütögetés alatt sokkal könnyebben és oldottabban összebarátkozhatnak, mintha mindenki a saját tányérjára koncentrálna. Akkor, ha éppen semmilyen étel nem jut eszünkbe, hiszen a fondü egyszerű, különleges és elronthatatlan.
Csokoládé fondü gyümölcsökkel:
Hozzávalók:
1 kg gyümölcs tetszés szerint, darabokra vágva
250 g keserű csokoládé darabokban
200 g tejszín
1 narancs leve és lereszelt héja
2 cl narancs likőr
(Esetleg: kókusz reszelék, apróra vágott mogyoró)
Az apróra vágott csokoládét a tejszínnel forró víz felett felolvasztjuk, majd bele keverjük a narancshéjat és levet. Tetszés szerint narancslikőrt is adhatunk hozzá, csak ne hígítsuk fel nagyon a fondüt. A keveréket a fondü edénybe öntjük, mellé rendezzük a darabokra vágott gyümölcsöket és odakészítjük a fondü villákat.