Istenek ajándéka - az olajbogyó
2011. július 18. írta: *Mónika*

Istenek ajándéka - az olajbogyó

A déli országok kedvelt növénye az olajbogyó nem csak egészséges és finom, kiváló dekoráció és készíthető belőle, amivel mediterrán hangulatot kölcsönözhetünk otthonunknak.

Amíg mi az almára esküszünk, addig a spanyolok szerint napi hét olívabogyó tartja távol az orvost és hát, ami nekik jót tesz, az nekünk sem árthat. Hogy az olajbogyó zölden vagy feketén kerül a tányérunkba, az az érettségi fokától függ. A zöldeket már korán leszedik. Ha tovább maradnak a fán, színük először sárgásbarnára, rózsaszínre, lilára végük feketére változik.

A fűszernövényekkel olajban eltett bogyók kellemes kiegészítői lehetnek salátáknak, hideg sülteknek. A görög és a török konyha pürésíti az ízletes gyümölcsöket, aztán sóval és borssal ízesítve bagett szeletek mellé kínálja. A francia „tapenade” apróra vágott fekete bogyókból, fokhagymából, szardellából és kapribogyóból készül. Egyetlen olasz paradicsomszószból sem hiányozhat és a pizzára is gyakran rákerül. Délvidéki vendéglők asztalán első fogásként gyakran találunk egy tálka aiolit (fokhagymás majonéz) fűszeres olajbogyók és focaccia (lapos olasz kenyér) társaságában.

Egykor az olimpiai játékok győzteseinek fejére olajágból font koszorút tettek, ezzel tisztelegtek előttük. Később ugyan felváltotta ezt az ezüstösen csillogó levelű babér, de az olíva dicsősége ezzel mit sem csökkent.

Kerti partikon vagy az asztalon, zöld színű terítékkel az olajágakból élénk, üde díszítést készíthetünk. Aki olyan szerencsés, hogy talál a háza közelében olajfát, már félig célba is ért. Nem kell ugyanis nagy felhajtás, egyszerűen vágjunk le néhány ágacskát, hajlítsuk koszorúvá, vékony dróttal erősítsük össze a két végét és már készen is vagyunk. Zöld színű masnival feldobhatjuk, de önmagában is szép látvány.

Tapenade (nevét a kapribogyóról kapta = tapeno)

Hozzávalók:

30 dkg magozott fekete olajbogyó

5 dkg szardella

3 evőkanál kapribogyó

4 evőkanálk olívaolaj

1 gerezd fokhagyma

1 citrom leve

egy marék bazsalikom levél

bors

Elkészítés 

  1. Turmixgépben pürésítsük az olajbogyót, hogy enyhén darabos legyen vagy vágjuk apró darabokra.
  2. Törjük össze a fokhagymát és vágjuk apróra a bazsalikom leveleket.
  3. Vágjuk apróra a szardella szeleteket.
  4. Dolgozzuk össze a hozzávalókat villával vagy  robotgéppel  – de maradjon darabos, ne legyen püré állagú.
  5.  Pirított bagett szeletekkel tálaljuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://erdelyimonika.blog.hu/api/trackback/id/tr133075744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása