Érzéki illat, mennyei íz - vanília
2011. július 18. írta: *Mónika*

Érzéki illat, mennyei íz - vanília

Vanília és kakaó. Mexikó két növénye, amik az őslakosok szemében valaha szentnek számítottak. A vanília édes belsejét csokoládéitaluk ízesítésére használták, amelyből az egykori azték fejedelem Montezuma a legenda szerint napi 50 csészével ivott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spanyol tengerészek hozták magukkal a fekete hüvelyeket a kakaóbabbal együtt hódító útjaikról és ismertették meg az európai nemesi házakkal, ahol aztán az azték birodalomhoz hasonlóan hamar a legkedveltebb fűszerré vált. Akkoriban a nemesek körében a „legtrendibb ital” a vaníliás forró csokoládé volt.

 A vanília egy trópusi orchidea (Vanilla planifolia) virágának maghüvelye, a létező 30.000 orchidea fajtából az egyetlen, amelynek ehető a „gyümölcse”. Habár már nálunk is bárhol hozzáférhető, a vanília a sáfránnyal és a kardamommal együtt még mindig a világ legdrágább fűszerének számít.

Azt, hogy a vanília Európában is széles körben elterjedt, mégis a hollandoknak köszönhetjük, akik 1819-ben Jáva szigetén ültetni és szaporítani kezdték. Akkor azonban még kevés sikerrel, hiszen a növények csupán magnélküli terméseket hoztak. Aminek az oka az volt, hogy a virágot csak egy speciális és kizárólag Mexikóban őshonos kolibrifajta tudta beporozni. Jó néhány év elteltével fedezték csak fel azt a mesterséges porzási módszert, amely lehetővé tette végül a vanília termesztését Mexikón kívül is. Ez meg is magyarázza a fűszer rendkívüli drágaságát, ugyanis a virágport kézzel kell a bibékre felhordani. Mivel a virágok mindössze egy napig nyílnak, a munkásoknak erőteljesen fel kell gyorsulniuk, hogy a nap végére mindegyiket beporozzák, különben várhatnak a művelettel egy teljes évet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legjobb minőségű vaníliát egyébként ma már nem a származási országban, vagyis Mexikóban termesztik, hanem Réunion (korábban Bourbon) és Madagaszkár szigetén. Jelentős termelő még Indonézia és a Seychelles-szigetek.

Nálunk a legjobb minőségű fekete hüvelyek Bourbon Vanília néven (most már tudjuk, honnan a név), légmentesen lezárt csövecskékben kerülnek forgalomba. Ha jól megnézzük a hüvelyek felületét és finom kristályokat látunk rajtuk, az a vanillin nevű aromaanyag és egyébként garancia a jó minőségre.

Sajnos a kereskedelemben pont a fűszer drágasága miatt sokszor kapni mesterségesen előállított vanília aromát. Aki kedvet érez hozzá, készíthet magának vanília kivonatot, nem is bonyolult az eljárás. Kell hozzá egy üveg (7,5 dl) jó minőségű vodka és 8 - 10 hüvely vanília. A vaníliát felhasítva beletesszük a vodkás üvegbe és 3-4 hétig sötét száraz helyen tároljuk. Hetente egyszer összerázzuk. Gyönyörű mély borostyán színű lesz és illatos. Önmagában nem jóízű, de a süteményeknek, krémeknek fantasztikus intenzív vanília íze és aromája lesz. Ahogy fogy, az alkohol és a vanília is folyamatosan utántölthető.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://erdelyimonika.blog.hu/api/trackback/id/tr513075716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása